Sjokoladeprinsippet – om å unngå fristelser

Det er mye lettere å la være å kjøpe sjokolade enn å la være å spise den!

Hvis det ligger en sjokolade i skapet, særlig hvis det er Walthers Mandler, er det sååå vanskelig for meg å ikke knekke av en stripe eller to. Det smaker himmelsk godt og jeg hevder hårdnakket at det må være sunt for sjelen min å spise det iblant. Men jeg vet jo også at det ikke er så sunt for kroppen min om det blir for mye sjokoladespising. Derfor har jeg en genial måte å unngå sjokoladefristelsen på. Jeg lar være å kjøpe.

Jeg sliter altså med å motstå fristelsen til å spise sjokolade, men jeg synes det er superenkelt å ikke kjøpe. Jeg skjermer altså meg selv fra å komme i fristelse ved å på forhånd unngå den situasjonen som jeg opplever som fristende. Det kan hende jeg tar en titt i skapet med et lite håp om å finne litt Walthers, men er det tomt … så går det helt fint:)

Jeg påstår at Jesus støtter sjokoladeprinsippet mitt. Han råder oss til å «be om at dere ikke må komme i fristelse!» (Matt 26.41), og legger til at «ånden er villig, men kroppen er svak.» Med andre ord forteller han oss at vi ikke er så sterke. Han forstår at vi ikke er så gode til å stå imot, og lanserer idéen om at vi derfor heller bør unngå den situasjonen som gjør at vi blir fristet.

I «Fader Vår» lærer Jesus oss å be slik: «Og la oss ikke komme i fristelse» (Matt 6,13). I en eldre versjon står det: «Og led oss ikke inn i fristelse». Før syntes jeg det var en rar bønn. Hvorfor skulle jeg be at Gud ikke skulle lede meg inn i fristelse? Gud ville vel aldri at jeg skulle bli fristet! Det står til og med svart på hvit at Gud frister ingen (Jak 1,13). Det var selvsagt aldri det som var poenget med bønnen. Det var bare en litt rar formulering på norsk. Saken er at vi skal be Gud om å lede oss på en slik måte at vi ikke blir fristet. Min oversettelse ville ha kombinert de to andre på denne måten: «Og led oss slik at vi ikke kommer i fristelse.» I sjokoladeprinsippet mitt ville bønnen ha blitt omtrent som dette: «Og hjelp meg til å ikke kjøpe Walthers Mandler slik at jeg ikke spiser meg usunn og feit når jeg kommer hjem.»

Nå møter vel de fleste av oss på værre fristelser enn sjokolade. Hvordan skal vi klare å stå imot dem? For en tidligere alkoholiker handler det ikke først og fremst om å ikke sprette en øl, men kanskje heller om å ikke gå inn på en bar. For den som er fristet av porno på nettet, handler det kanskje om å innstallere programvare som gjør dette vanskeligere (f.eks http://x3watch.com). For den som vil spare sex til ekteskapet handler det kanskje om å ikke overnatte alene sammen med kjæresten, eller unngå andre alene-situasjoner hvor det fort kan bli for hett.

Felles for oss alle, uavhengig av hva vi sliter med, handler det om å innse at vi ikke er så sterke og passe på å ikke sette oss selv i en situasjon som er for vanskelig for oss. Det er mye lettere å la være å kjøpe sjokolade enn å la være å spise den!