Hva sier Bibelen om sex utenfor ekteskapet

La meg først slå fast at sex er noe bra! Gud fant opp sex! Han har bare skapt ting som er bra. Det bekrefter han selv i 1. Mos 1,31 hvor han sier at alt han hadde skapt var «svært godt». Et heftig og godt seksuelt forhold er noe Gud ønsker for alle – selvsagt også for kristne! Men det finnes også en betingelse. Gud har skapt sex for at vi skal nyte det, men han har også satt tydelige grenser for når, og med hvem.

Vi mennesker skiller oss fra dyrene på mange måter. En av dem er at vi har  sex for kjærlighet, felleskap og nytelse og ikke bare for reproduksjon. Gud har skapt oss slik. Dine smaksløker og din luktesans er gitt deg for at du ikke skal spise mat bare for å overleve, men for nytelse. Dine erogene soner har Gud gitt deg for at du skal ha sex, ikke bare for å få barn, men for nytelse.

Sex, seksuell tiltrekning og seksuell nytelse er skapt av Gud og han er derfor den største sex-eksperten som finnes. Han bør være den vi stoler på når det gjelder å søke råd for gode relasjoner og god sex. Gud taler til oss gjennom Bibelen, og da må vi finne ut hva Bibelen sier om sex! Slik jeg leser, er det ingen tvil om at sex er en gave fra Gud til to mennesker som blir sammenføyet for resten av livet. Med andre ord: Sex er for to mennesker som er gift med hverandre.

Det har blitt mer og mer vanlig at kristne argumenterer for at sex i såkalte «seriøse kjærlighetsforhold» må være greit. Man mener blant annet at Bibelen ikke forbyr sex utenfor ekteskapet, men at når den snakker om «hor» så har det for eksempel med utroskap eller prostitusjon å gjøre.

Hvis vi ser på kristen lære gjennom gjennom historien, har det alltid vært hevdet at sex er noe som hører hjemme i ekteskapet. Sex utenfor ekteskapet har vært betegnet som hor. Dette gjelder også jødisk tradisjon. Dette er noe vi kaller Tradisjons-argumentet mot før-ekteskapelig sex. Dette er ikke et argument som nødvendigvis kan stå for seg selv, men bevisbyrden for at tradisjonen er feil må vel ligge hos den som utfordrer en århundrelang eller faktisk årtusenlang tradisjon…

Når man i dag da påstår at Bibelen ikke er så veldig klar på disse grensene, mener jeg det er bare fordi man leter etter et bud av typen «du skal ikke …» Når vi ser helheten i det Bibelen sier om temaet, skjønner vi hva som er Guds opprinnelige hensikt. La oss ta en titt på noen viktige tanker som Jesus og Paulus tar opp:

Sex og livslangt ekteskap hører sammen:

I Matt 19,4-6 sier Jesus om ekteskapet: «Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelssen av skapte dem som mann og kvinne og sa ‘Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.’ Så er de ikke lenger to; de er én kropp. Og det som Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille.»

Jeg mener at Jesus tydelig bekrefter jødisk tradisjon for grensene rundt seksuallivet. Han henviser til det Gamle Testamentet (1 Mos 1,27 og 1 Mos 2,24) og bekrefter at dette handler om ekteskapet. Han bekrefter at sex (én kropp) først kommer på banen når en ny familie skal startes (forlate far og mor), paret er sammenføyet av Gud gjennom samleie og ektepakten og skal aldri skilles.

Med andre ord sier Jesus at Gud innstiftet ekteskapet som en livslang pakt mellom én mann og én kvinne, og at sex er uløselig knyttet til denne pakten. Jeg synes dette verset i seg selv er et godt nok argument for det tradisjonelle kristne synet på sex i ekteskapet.

Sex med egen ektefelle er den eneste formen for sex som ikke er hor:

Paulus skriver i 1 Kor 7,2: «Men for å unngå hor skal hver mann ha sin kone og hver kvinne sin ektemann.» Dette må jo bety at hvis man vil unngå å drive hor, kan man bare ha sex med sin egen ektefelle. Vanskelig å tolke annerledes … Da definerer altså Paulus det som hor om man har sex med hvem som helst andre, inkludert en man er i et «seriøst forhold» med.

Videre skriver han i 1 Kor 7,8-9: «Til de ugifte og enkene sier jeg: Det er godt for dem om de fortsetter å være som jeg. Men dersom de ikke kan være avholdende, må de gifte seg. For det er bedre å gifte seg enn å brenne av begjær.» Han sier altså at de ugifte har to alternativer når det gjelder sex: Enten kan de la være å ha sex, eller så må de gifte seg og deretter ha sex med ektefellen.

Ekteskapet er med andre ord den eneste legitime arenaen for sex.

Vi finner dette synet andre steder i Bibelen også. I Moseloven er det for eksempel tydelig at jomfrudom var forventet på bryllupsnatten (5 Mos 22,13-19), og at hor – som alltid betegnes som synd i Bibelen – blant annet brukes som beskrivelse av sex før ekteskapet (5 Mos 22,21).

Hvis du nå tenker at Gud er en gledesdreper fordi han begrenser sex til ekteskapet, må du huske på et par ting: For det første var det faktisk Gud som skapte sex! Hvordan kan han da være en gledesdreper? Det som du klager på at han begrenser er noe han selv har skapt som en gave til deg! Det hadde aldri blitt noe på deg om det ikke var for det! For det andre, Gud vet bedre en deg hva som virkelig tilfredsstiller deg. Ha tro til Gud at når han begrenser en aktivitet til en spesiell institusjon, så er det fordi det er best for oss, ikke fordi han er en gledesdreper eller en kontrollfreak.

Om du har lyst til å lese mer om hva Bibelen sier om hor, så kommer det noen vers her:

Matt 15,19 For fra hjertet kommer onde tanker, mord, ekteskapsbrudd, hor, tyveri, falskt vitnesbyrd, spott. 

1 Kor 6,18-20 Hold dere langt borte fra hor! All synd som et menneske gjøre er utenfor kroppen. Men den som driver hor, synder mot sin egen kropp. Vet dere ikke at kroppen deres er et tempel for Den hellige ånd som bor i dere, og som er fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv. Dere er kjøpt, og prisen betalt. Bruk da kroppen til Guds ære!

Gal 5,19 Det er klart hva slags gjerninger som kommer fra kjøttet: hor, umoral, utskeielser

Ef 5,3 Hor, all slags urenhet og grådighet må det ikke engang være tale om hos dere. Slikt sømmer seg ikke for hellige.

Kol 3,5 La da det jordiske i dere dø: hor, urenhet, lidenskap og ondt begjær, og grådighet, som ikke er annet enn avgudsdyrkelse.

1 Tess 4,3-5 For dette er Guds vilje: at dere skal være hellige, så dere holder dere borte fra hor. Hver av dere skal vite å vinne seg sin egen kone i hellighet og ære, ikke i sanselig begjær som hedningene; de kjenner jo ikke Gud.

Hebr 13,4 La ekteskapet holde i ære av alle, og la ektesengen bevares ren. For Gud vil dømme dem som driver hor eller bryter ekteskapet.

En kommentar om “Hva sier Bibelen om sex utenfor ekteskapet”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s